Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka masła
2 zółtka
150 ml kremówki
3 łyżki cukru
Składniki na masę cytrynową:
skórka otarta z 2 cytryn
sok z dwóch cytryn
sok z 1/2 pomarańczy
125 ml kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Składniki na bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszajcie z masłem - najlepiej podziabać nożem. Cukier, żółtka i śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.
Wszystkie składniki na masę wymieszajcie mikserem. Dodatkowo dodałam prawdziwą wanilię do smaku.
Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy. Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Masę cytrnową wylejcie na ciasto i w tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.
W tym czasie zróbcie bezę. Zmiksujcie białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawajcie cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie mąkę ziemniaczaną.
Przełóżcie na masę cytrynową. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz beza powinna się zarumienić. Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.
Jeśli lubicie tarty wystrawne polecam Wam tartę z botwiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz