środa, 14 sierpnia 2013

Deser brzoskwiniowo-gruszkowy z ryżem


Deser z brzoskwiń i gruszek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.


Składniki:
1/2 kg  brzoskwiń
3/4 kg gruszek
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki borówek
rodzynki
płatki migdałowe
cukier trzcinowy
cynamon, kardamon, laska wanilii
ryż


Przygotowanie:
Gruszki obierzcie, usuńcie gniazada nasienne. Brzoskwinie wypestkujcie. Przełóżcie do naczynia do pieczenia. Zalejcie winem, posypcie cukrem (tyle ile lubcie), rodzynkami, płatkami migdałowymi, borówkami. Laskę wanilii pokrójcie na drobne kawałki, posypcie owoce, dodajcie cynamon i kardamon. Wstawcie do piekarnika. Pieczcie w 180 stopniach aż zmiękną owoce. Ugotujcie ryż według przepisu na opakowaniu. Przełóżcie ryż do salaterek. Na wierzch połóżcie owoce. Polejcie sosem z pieczenia. Deser gruszkowo-brzoskwiniowy jest pyszny. Nie przesadzajcie tylko z cynamonem i kardamonem, żeby nie zdominowały smaku,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz