poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zapiekanka z cukinii - prosty przepis


Zapiekankę z cukinią można robić na 100 sposobów. 


Składniki:
Ugotowane ziemniaki
ugotowana fasolka szparagowa
podsmażona cukinia
ser pleśniowy typu Turek
śmietana 18 proc.
2 jajka
ser żółty
tarta bułka
oliwa
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz



Przygotowanie:
Formę nasmarujcie oliwą i posypcie tartą bułką. Na dno połóżcie pokrojone na plasterki ziemniaki. Przyprawcie. Potem dajcie warstwę fasolki i pokrojony ser pleśniowy. Na koniec cukinia. Śmietanę wymieszajcie z jajkami, solą i pieprzem, Zajejcie zapiekankę. Podypcie na wierzchu tartym serem i bułką.


Pieczcie przez około godzinę w 180 stopniach. Na koniec możecie zwiększyć temperaturę, żeby zrumienić zapiekankę.



Zapiekanka z cukinii z serem smakuje znakomicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz