Tarta agrestowa ma zaskakujący smak. Spieszcie się, bo sezon na agest jest krótki.
Składniki:
1/2 kg agresty
ciasto francuskie
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki śmietany 18 proc.
25 dag sera białego
skórka otarta z jednej cytryny
2 jajka
Przygotowanie:
Agrest umyjcie i oczyśćcie. Wrzućcie do romdelka, dodajcie ćwierć litra wody i gotujcie. Po 5 minutach dodajcie cukier. Jak agrest zmięknie, ale nie będzie rozpadający, odcedźcie go a cukier z wodą podgrzewajcie aż o połowę zmniejszy objętość. Ser zmiksujcie ze śmietaną i jajkami. Dodajcie syrop z cukru i skórkę z cytryny. Wrzućcie agrest i wymieszajcie.
Blachę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ciastem. Na ciasto wylejcie masę serowo agrestową. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Tarta serowo agrestowa zaskoczy Was smakiem!
Szkoda, że nie mam już agrestu :/
OdpowiedzUsuńu mnie na targu jeszcze jest, ale widac, ze to koncowka
Usuń