czwartek, 15 sierpnia 2013

Tarta ze śliwkami na cieście filo

Tarta śliwkowa jest prosta w przygotowaniu i pyszna.


Składniki:
śliwki
ciasto filo
śmietana 18 proc. - 125 ml
3 jajka
cukier - 2-3 łyżki
masło


Przygotowanie:
Śliwki przekrójcie na pół i wypestkujcie. Jeden płat ciasta philo przesmarujcie roztopionym masłem. Połóżcie na niego drugi płat ciasta fillo i jeszcze raz przesmarujcie masłem. Ciasto złóżcie na pół i przełóżcie do posmarowanej masłem formy. Z wierzchu ciasto posmarujcie masłem. Ułóżcie śliwki. Śmietanę, cukier i jajka rozbijcie na gładką masę. Zalejcie nią śliwki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa stężeje, a ciasto filo się zarumieni. Tarta ze śliwkami jest rewelacyjna. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz