Uwielbiam fasolkę szparagową, buraki liściaste i tarty ;)
Składniki:
opakowanie ciasta kruchego
ugotowana fasolka szparagowa
zblanszowane buraki liściaste
ser pleśniowy
świeże zioła: kolendra, bazylia, tymianek, oregano, werbena cytrynowa
śmietana 18 proc. 125 ml
2 jajka
sól
pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Formę nasmarujcie oliwą. Wyłóżcie kruchym ciastem. Wstawcie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika na ciasto wyłóżcie pokrojoną fasolkę szparagową, buraki liściaste. Rozkruszcie ser pleśniowy i posypcie tartę. Zioła pokrójcie i posypcie wierzch. Z jajek i śmietany ubijcie gładkę masę. Doprawcie solą i pieprzem. Masą zalejcie tartę.Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 25 minut aż masa stężeje. Tarta z serem pleśniowym i fasolką szparagową jest pyszna!
aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś spróbować takiej;D
polecam, a najlepiej robić ją przy okazji - jednego dnia fasolka z maselkiem i tartą bulką - drugiego dnia tarta - a fasolkę gotujemy raz :)
Usuń