środa, 12 września 2012

Frittata - ekspresowe danie - przepis

Frittata to szybkie i proste danie z resztek, przypominające omlet. W zależności od tego co mam w lodówce robię frittatę z mięsem (wcześniej ugotowanym), szpinakiem, oliwkami. Dziś frittata z kurkami i makaronem.



Składniki:
3 jajka
duża garść makaronu rosołowego (opcjonalnie)
kurki
masło klarowane
oliwa z oliwek
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
pieprz etiopski
szczypiorek


Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyjcie, osuszcie i usmażcie na oliwie z oliwek i maśle klarowanym. Doprawcie solą i pieprzem. Zdejmijcie kurki z patelni. Na tej samej patelni podsmażcie makaron (ugotowany, który np. został wam z obiadu) - około 5 minut. Jajka, sól, pieprz i bułkę tartą wymieszajcie razem i wylejcie na makaron. Na wierzch wyłóżcie kurki. Podsmażajcie z jednej i drugiej strony aż jajka się zetną. Wierzch posypcie pieprzem etiopskim i szczypiorkiem.  Frittata znika błyskawicznie...



Polecam też przepis na ekspresową tartę z borówkami.

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Ładne połączenie kolorów i smaków. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń