sobota, 22 września 2012

Zapiekana cukinia - jak zrobić





Sezon na cukinię powoli dobiega końca. Duszona a następnie zapiekana cukinia zachwyci każdego.


Składniki
średniej wielkości cukinia
2 łyżeczki zupy miso (w postaci pasty)  - zamiast soli
2 łyżki suszonych warzyw zamiast kostki bulionowej
oliwa z oliwek
tarta bułka
ocet balsamiczny
pieprz czerwony
kurkuma
pieprz czarny
trawa cytrynowa
kolendra świeża lub suszona
nasiona kolendry
czarnuszka
mięta
pestki dyni
pestki słonecznika
2 ząbki czosnku




Przygotowanie:

Cukinię pokrójcie na drobne kawałki i podsmażcie w rondlu na oliwie. Jak cukinia wyraźnie zmięknie dodajcie miso. Pastę miso wcześniej rozmieszajcie w szklance ciepłej wody. Dodajcie zioła, przyprawy, pestki i czosnek. Duście około 20 minut. Na koniec dodajcie 2 łyżki octu balsamicznego.


Formę do zapiekania nasmarujcie oliwą z oliwek i posypcie tartą bułką. Przełóżcie duszoną cukinię. Wierzch polejcie oliwą, posypcie pestkami, pieprzem czerwonym, bułką tartą i delikatnie skropcie octem balsamicznym. Zapiekajcie w piekarniku przez 30 minut - najpierw w temperaturze 180 stopni - ostatnie 10 minut w temperaturze 200 stopni. Zapiekana cukinia smakuje obłędnie i znika błyskawicznie.... Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz