Sałatka z ogórków i cebuli to samograj. Robię ją na różne sposoby - tym razem z kurkumą.
Składniki:
2 kg ogórków
3/4 kg cebuli
szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy
klika ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe (jeden na słoiczek)
Przygotowanie:
Ogórki pokrójcie na plasterki, cebulę w piórka. Zalejcie octem. Dodajcie cukier, sól i kurkumę. Po 1 godzinie napełnijcie sałatką słoiczki. Na koniec dopełnijcie słoiczki zalewą, która została Wam z ogórków. Dodajcie odrobinę pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe.
Pasteryzujcie ale nie dłużej niż 5 minut, żeby warzywa były chrupkie. Odwróćcie do góry dnem i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz