środa, 9 października 2013

Zapiekanka z dyni


Sezon na dynie w pełni. W tym roku oczy cieszy wyjątkowa różnorodność jej odmian.


Składniki:
dynia (ja użyłam makaronowej)
cebula
papryczka chili
sól
pieprz
szpinak
pomidor
2 ugotowane ziemniaki
2 ząbki czosnku
śmietana
jajko
parmezan
zioła (tymianek, bazylia, estragon)


Przygotowanie:
Obraną dynię pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie z pokrojoną cebulką i papryczką chili. Na koniec dodajcie pokrojone zioła.
Formę do zapiekania nasmarujcie tłuszczem. Dno wyłóżcie pokrojonymi w plastry ziemniakami. Na ziemniaki położcie szpinak z czosnkiem. Kolejną warstwę zróbcie z pomidorów. Na koniec dynia. Ze śmietany, jajka i pierzu i soli zróbcie sos. Zalejcie nim zapiekankę. Na wierzch zetrzyjcie parmezan. Pieczcie w temeraturze 180 stopni przez pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz