poniedziałek, 29 października 2012

Podgrzybki z wieprzowiną - jak zrobić

Uwielbiam grzyby - zbierać i jeść.  Podgrzybki są wyjątkowo armatyczne świetnie sprawdzają się w sosach.



Składniki:
1 kg oczyszczonych podgrzybków
1/2 mięsa wieprzowego bez kości - może być na gulasz
śmietana 30 proc. - pojemniczek
sól
pieprz
oliwa  z oliwek
ziele angielskie
listek laurowy
1 cebula
ziarenka jałowca



Przygotowanie:

Mięso pokrójcie i podsmażcie na oliwie. Grzyby pokrójcie na równej wielkości części i podsmażcie na oliwie z drobno pokrojoną cebuką. Dodajcie przyprawy. Po 15 minutach dodajcie mięso. Duście przez około 20 minut. Dodajcie śmietanę i duście jeszcze przez 10 minut. Najbardziej sos podgrzybkowy smakuje mi odgrzany na drugi dzień. Z dodatkiem wieprzowiny jest świetnym daniem obiadowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz