niedziela, 7 października 2012

Tarta tatin - jak zrobić





Tarta tatin to najlepsze tarta jaką jadłam. Zwykła tarta z jabłek, a zachwyca.

Składniki:
4 średniej wielkości jabłka (obrane)
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru


ciasto:
łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli
1/2 kostki masła
szklanka mąki



Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 1/2 godziny.  W tym czasie zajmijcie się jabłkami. Formę na tartę ustawcie na gazie. Skarmelizujcie masło z cukrem. Pokrójcie jabłka. Ja przekręcam je od czasu do czasu. Jak jabłka będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na jabłka. Starajcie się podwinąć ciasto pod jabłka.

Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 25 minut. Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by jabłka znalazły się na górze. Obłędna. 


1 komentarz: