Składniki:
4-5 obranych jabłek średniej wielkości
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru
masa serowa:
małe opakowanie serka ricotta
2 żółtka
1 łyżka cukru brązowego
opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Jabłka pokrójcie w kostkę. Masło rozgrzejcie na patelni wraz z cukrem. Jak cukier zacznie się karmelizować, dodajcie jabłka. Karmelizujcie je (od czasu do czasu przewracając) przez około 15 minut aż zbrązowieją.
serek ricotta wymieszajcie z żółtkami i łyżką cukru. Dobrze rozmrożone ciasto francuskie przełóżcie na posmarowaną masłem blachę. Na ciasto przełóżcie masę serową. Na masę z serka ricotta ułóżcie jabłka.
Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Potem zwiększcie temperaturę i zapiekajcie jeszcze 10 minut. Rewelacja!
Dość nietypowa ta szarlotka, ale na pewno smaczna!
OdpowiedzUsuńboska :)
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka, też miałam smaka na jabłka i zrobiłam tartę tatin Pascala(kuchnia lidla), również pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Dodałam też trochę włoskich orzechów, a do ricotty odrobinę cynamonu. Wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuń