Składniki:
6 dużych obranych i wydrążonych jabłek
konfitura z płatków róży
oliwa lub masło klarowane
ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
2 żółtka
1 kostka masła
1 filiżanka cukru (o pojemności 200 ml)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 białko
Przygotowanie:
Masło posiekajcie z mąką. Dodajcie pozostałe składniki na ciasto i wyróbcie na gładką masę. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.
Rozwałkujcie ciasto na stolnicy wysypanej mąką. Jabłka pokrójcie w 2-cm plastry z dziurką. Układajcie na rozwałkowanym placku. Dziurkę w jabłku wypełnijcie konfiturą z róży. Następnie jabłko obłóżcie ciastem. Jabłka w cieście układajcie na blasze wysmarowanej tłuszczem w odległości około 2 cm od siebie. Wierzch możecie posmarować oliwą lub możecie położyć kawałek masła klarowanego. Będą ładnie zrumienione. Pieczcie w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i zapiekajcie jeszcze przez 10 minut. Rozkosz!!! Z kwaśną śmietaną smakują jeszcze lepiej.
Polecam też przepis na ekspresową tartę z borówek amerykańskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz