Uwielbiam suszone pomidory. Domowej roboty są znacznie lepsze od tych ze sklepu.
Składniki:
Suche suszone pomidory - 1 kg
olej słonecznikowy (wyciskany)
czosnek
pieprz marynowany
estragon
zioła prowansalskie
chili
peperoncino
Przygotowanie:
Jeśli pomidory kupiliście w Polsce - namoczcie je przez godzinę w letniej wodzie i podsuszcie w piekarniku. Jeśli kupiliście tak jak ja ww Włoszech (najlepiej bez soli), przełóżcie do słoiczków. Do każdego słoiczka dodajcie 2 ząbki pokrojonego czosnku, odrobinę chili i peperoncino, zioła (nie za dużo), 2-3 ziarenka pieprzu marynowanego. Zalejcie oleje.
Po 2-3 dniach pomidory są gotowe. Wytrzymują dość długo. Dla porównania poniżej kupione w Polsce (zwróćcie uwagę na kolor), powyżej przywiezione z Włoch. Aromatyczną oliwę/olej z pomidorów wykorzystuję do sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz