czwartek, 7 lutego 2013

Krewetki z warzywami z pastą kolendrową i imbirową


Krewetki są wspaniałe prawie pod każdą postacią. Z warzywami, kolendrą i pastą imbirową są boskie!!!


Składniki:
700 g świeżych krewetek
łyżka pasty kolendrowej
łyżka pasty imbirowej
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
2 marchewka
zielona fasolka
grzybki mun (rozdrobnione, słoik)
sól
pieprz
szczypior


Przygotowanie:
Krewetki obierzcie  i usuńcie czarne żyłki. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oliwy i zacznijcie smażyć krewetki. Dodajcie pastę kolendrową i imbiorową. Smażcie około 5-7 minut.
W tym czasie marchwekę pokrójcie w plasterki. Wrzućcie do rondla. Podlejcie oliwą. Dodajcie faslokę (najlepiej mrożoną) i grzybki mun. Duście około 20 minut. Dodajcie drobno pokrojony czosnek. Doprawcie solą i pieprzem.



Obok krewetek podajcie warzywa. Posypcie szczypiorkiem. Tak podane krewetki są fenomenalne.



Polecam też przepis na sałatkę z buraków.

2 komentarze:

  1. Zgadzam się, krewetki są pyszne, kolendra i imbir jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. na ogół robiłam najprostszą wersję z czosnkiem ale te smakowały rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń