Tiramisu to jeden z najprostszych i najlepszych deserwów. Jeśli wszystko zrobicie jak trzeba - będzie wspaniały.
Składniki:
biszkopty
espresso
amaretto - 1 łyżeczka
maskarpone - 125 g
3 jajka
łyżeczka cukru
kakao
Przygotowanie:
Białka ubijcie na pianę. Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Dodajcie mascarpone i łyżeczkę amaretto.
Na koniec delikatnie wymieszajcie z ubitymi białkami. Dno formy wyłóżcie biszkopatami. Nasączcie je espresso. Przykryjcie warstwą masy z maskaropne. Na serek nałóżcie kolejną warstwę biszkoptów.
Nasączcie je espresso i ponownie przykryjcie masą serową. Teraz całość obficie posypcie kakao.
Wstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tiramisu - palce lizać!
uwielbiam kiedy robi je moja mama, to taki pyszny deser! :)
OdpowiedzUsuń