poniedziałek, 11 lutego 2013

Tiramisu - włoski deser


Tiramisu to jeden z najprostszych i najlepszych deserwów.  Jeśli wszystko zrobicie jak trzeba - będzie wspaniały.



Składniki:
biszkopty
espresso
amaretto - 1 łyżeczka
maskarpone  - 125 g
3 jajka
łyżeczka cukru
kakao




Przygotowanie:

Białka ubijcie na pianę. Żółtka utrzyjcie z cukrem na białą masę. Dodajcie mascarpone i łyżeczkę amaretto. 



Na koniec delikatnie wymieszajcie z ubitymi białkami. Dno formy wyłóżcie biszkopatami. Nasączcie je espresso. Przykryjcie warstwą masy z maskaropne. Na serek nałóżcie kolejną warstwę biszkoptów. 


Nasączcie je espresso i ponownie przykryjcie masą serową. Teraz całość obficie posypcie kakao. 




Wstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny. Tiramisu - palce lizać!






Polecam też przepis na tartę cytrynową.

1 komentarz: