wtorek, 26 marca 2013

Mus jagodowy - prosty przepis


Zbliżają się święta i mam mniej czasu. Prosty deser to dobre rozwiązanie dla łakomczuchów.


Składniki:
opakowanie ricotty (mnijesze)
2 łyżki mascarpone
śmietana 30 proc. - 250 ml
dżem jagodowy 
żelatyna



Przygotowanie:
Kremówkę ubijcie na gęsto. Ricottę i masacarpone zmiksujcie. Dodawajcie po trochu dżemu jagodowego - zróbcie to "na oko" - tak jak lubiccie. Im więcej dżemu, tym mus będzie słodszy. Delikatnie (ręcznie) wmieszajcie bitą śmietanę. Przygotujcie żelatynę (wg przepisu na opakowaniu - choć ja dałam dużo mniej). Jak żelatyna ostygnie, dodajcie ją do musu. Masę przełóżcie do pojemnika i wstawcie do lodówki, żeby stężała. Mus jagodowy jest pyszny i prosty w przygotowaniu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz