Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Biała kiełbasa to podstawa. Można ją podać w mniej tradycyjnej formie.
Składniki:
biała kiełbasa
piwo - butelka
3 łyżki miodu
garść rodzynek
majeranek
Przygotowanie:
Kiełbasę umyjcie i ponacinajcie (dzięki temu cały tłuszcz wytopi się). Przełóżcie białą kiełbasę do formy do pieczenia. Wymieszajcie piwo i miód i zalejcie nimi kiełbasę. Posypcie rodzynkami i majerankiem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Raz na jakiś czas przekręcajcie kiełbasę na drugą stronę.
Pieczcie tak długo, aż piwo z miodem stworzą dość gęsty sos. Biała kiełbasa w piwie smakuje rewelacyjnie z chrzanem.
Polecam też przepis na kawior po żydowsku czyli wątróbkę z jajkami.
Sprawdzone. Pyszne. Banalne w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń