Postna kapusta to wdzięczna baza do mniej postnej potrawy ;)
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
30 dag grzybów (ja użyłam suszonych podgrzybków i grzybków mun)
pieprz ziarnisty
sól
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
siemie konopne (2 łyżki)
oliwa
karkówka, łopatka - opcjonalnie
Przygotowanie:
Kapustę podsmażcie na oliwie. Przełóżcie do rondelka i duście. Doprawcie solą, pieprzem, zielem i listkami laurowymi. Grzybki mun pokrójcie i dodajcie do kapusty. Suszone podgrzybki namoczcie i też dodajcie do kapusty. Na koniec siemie konopne. Duście tak długo aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Jeśli po jednym dniu chcecie odmiany, dodajcie mięso. Ja pokroiłam na drobne kawałki łopatkę i karkówkę. Usmażyłam na patelni i dodałam do kapusty. Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz