czwartek, 21 marca 2013

Tarta ze szpinakiem i cukinią - przepis


Tarta cukiniowo-szpinakowa to świetne danie na każdą porę roku.


Składniki:
opakowanie ciasta kruchego
1 średniej wielkości cukinia
opakowanie świeżego szpinkaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
masło
zioła prowansalskie
rozmaryn świeży
2 jajka
4 łyżki śmietany
ser typu parmezan


Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na cienkie plasterki i podsmażcie na złoty kolor. Szminak posmażcie z pokrojonym czoankiem na oliwie i maśle (dość krótko). Formę posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie kruchym ciastem. Nakłójcie widelcem. Włóżcie do piekarnika na 5-7 minut (tem. 180 stopni).  Jajka i śmietanę połączcie w jednolitą masę. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do masy dużą garść. 






Na podpieczone ciasto ułóżcie najpierw cukinię, potem szpinak. Zalejcie masą. Wyrównajcie. Wierzch posypcie pozostałym startym serem i świeżym rozmarynem. Pieczcie w temp. 180 stopni aż masa stężeje a ser zrumieni się (około 30 minut). Tarta cukiniowo-szpinakowa znika błyskawicznie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz