Składniki:
chudy boczek bez kości
karkówka bez kości
szynka (kulka)
2 główki czosnku
pieprz mielony
10 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 cebul
majeranek
zioła prowansalskie (babcia nie używała)
Zalewa:
5 litrów przegotowanej wody
4 łyżki soli
15 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
łyżka gorczycy
4 liście laurowe
2 główki czosnku
4 cebule
Przygotowanie:
Zróbcie zalewę: do przegotowanej ciepłej wody wrzućcie sól i przyprawy. Wymieszajcie. Do dużego garnka lub miski włóżcie mięso. Do ostudzonej zalewy dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Zalejcie mięso. Mięso musi być całkowicie przykryte zalewą. Jeśli brakuje Wam zalewy - doróbcie więcej. Mięso odstawcie w chłodne miejsce - weranda, balkon. Trzymajcie w zalewie tydzień. Raz na jakiś czas przekręcajcie mięso na drugą stronę.
Na dzień przed pieczeniem wyjmijcie mięso z zalewy, natrzyjcie czosnkiem, pieprzem i solą. Włóżcie do formy do pieczenia. Dodajcie pozostałe przyprawy i pokrojoną cebulę. W dniu pieczenia na dno blachy wlejcie odrobinę wody - 3/4 szklanki. Formę przykryjcie. Pieczcie w temperaturze 180 stopni. Mięso co pół godziny przekręcajcie na drugą stronę. Boczek upiecze się jako pierwszy - sprawdzajcie widelcem czy jest miękki. Potem szynka, na końcu schab karkowy. Jeśli lubicie zrumienione mięso, na koniec zdejmijcie pokrywę. Smakuje świetnie na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz