Co roku podajecie na Wielkanoc jajka przygotowane w ten sam sposób? Zaskoczcie gości jajami po chińsku zwanymi też jajami herbacianymi.
Składniki:
6 jajek
łyżka ciemnego sosu sojowego
czarna herbata - 20 g
pieprz - 5 ziarenek
anyż
cynamon
3 liście laurowe
imbir
cukier - łyżeczka
sól - łyżeczka
Przygotowanie:
Ugotujcie jajka na twardo (8 minut). Jak ostygną, potłuczcie łyżeczką skorupki. Zagotujcie wodę, do której wrzućcie przyprawy poza herbatą i sosem sojowym. Na koniec dodajcie herbatę i sos. Wrzućcie jajka z potłuczonymi skorupakmi i gotujcie na bardzo małym ogniu przez godzinę. Po zdjęciu z ognia trzymajcie jajka w wywarze jeszcze przez godzinę. Ja do pozostałego wywaru dodaję dwie łyżki octu i robię z niego marynatę do jajek. Trzymam je w lodówce.
Tak przygotowane jajka faszeruję różnymi nadzieniami na bazie majonezu. Wyglądają dekoracyjnie i smakują bardzo ciekawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz