Kasztany nie są u nas zbyt popularne. A szkoda ;) Ciasto z kasztanów jest wyjątkowo aromatyczne i dość proste.
Składniki:
450 mąki z kasztanów
3 jajka
8 łyżek cukru
150 g masła
400 g mleka
kieliszek rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kakao
Przygotowanie:
Masło roztopcie w rondelku i ostudźcie. Cukier ubijcie z jajkami. Do masy stopniowo dodawajcie ostudzone masło. Do masy stopniwo dodawajcie przesianą mąkę z proszkiem, kakao i solą. Dolewajcie też stopniowo mleko. Na koniec dodajcie rum. Blachę wysmarujcie masłem i przełóżcie masę. Pieczcie przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ciasto z mąki kasztanowej w wykonaniu niczym nie różni się od zwykłego ciasta, ale jest o niebo lepsze!
...pierwszy raz słyszę...ale bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę proste i dobre. Wystarczy mąka kasztanowa
Usuń