poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem pod bezą

Tarta rabarbarowa nie jedno ma imię ;)



Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki
kostka masła
2 zółtka
150 ml kremówki
3 łyżki cukru


Składniki na część rabarbarową:


1/2 kg rabarbaru
3 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru


Składniki na bezę:


5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

Mąkę wymieszajcie z masłem - najlepiej podziabać nożem. Cukier, żółtka i śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.

Rabarbar obierzcie, pokrójcie i smażcie na patelni przez 3-5 minut (podlejcie 1/4 szklanki wody). Pozostałe Wszystkie na masę wymieszajcie mikserem. 

Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy. Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Na ciasto wyłóżcie rabarbar i wylejcie masę.  W tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.

W tym czasie zróbcie bezę. Zmiksujcie białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawajcie cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie mąkę ziemniaczaną.

Przełóżcie na masę. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz beza powinna się zarumienić.  Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz