Szparagowy sezon trzeba w pełni wykorzystać!
Składniki:
Ciasto philo
ser żółty starty
szparagi
sól morska
biały pieprz
oliwa
masło
masło klarowane
Przygotowanie:
Szparagi obierzcie, jeśli końcówki są zdrewniałe to odkrójcie. Podgotujcie je przez kwadrans. Blachę nasmarujcie oliwą.
Masło i masło klarowane w proporcji pół na pół roztopcie. Jeden płat ciast filo połóżcie na blacie. Posmarujcie go roztopionym masłem. Na niego połóżcie drugi płat ciasta philo. Ponowie posmarujcie masłem. Potnijcie na prostokąty. Na każdy prostokąt nasypcie niewielką ilość startego sera. Zawijajcie w ciasto szparagi tak, by łepek i końcówka wystawały z ciasta.
Wierzch roladek posmarujcie masłem, posypcie solą i pieprzem. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż roladki się zrumienią. Są chrupiące. Przepyszne. Dobrze obierzcie szparagi, żeby wygodnie jadło się roladki!
wyglądają apetycznie! gdzie można kupić ciasto filo? u nas nigdzie nie widziałam :(
OdpowiedzUsuńhttp://alma24.pl/produkt/100722733/ciasto-filo-7days
UsuńPierwszy raz słyszę o cieście filo. Wiem, że wychodzę na żółtodzioba, trudno ;p Dopiero się uczę :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, nawet nie znając smaku ciasta, wyobrażam sobie, jakie to musi być dobre!
dariawkuchni.blogspot.com