Nie przepadam za borówkami amerykańskimi. Nigdy nie wiem, co
z nich zrobić. Tarta na cieście francuskim, z masą budyniową i borówkami
amerykańskimi jest zaskakująco dobra. O wiele lepsza niż z jagodami. Po
godzinie od upieczenia zostało mi tylko pół tarty...
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie borówek amerykańskich
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki brązowego cukru
oliwa
Przygotowanie
Formę do tarty posmarujcie oliwą. Wyłóżcie dobrze rozmrożonym
ciastem francuskim. Na ciasto wysypcie umyte i osuszone borówki amerykańskie.
Jajka, mąkę, cukier i śmietanę ubijcie na gładką masę. Masę
wylejcie na borówki.
Tartę zapiekajcie około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostatnie 10 minut możecie zwiększyć temperaturę, by tarta się nieco zrumieniła.
Zaskakująco pyszna!
jak szybko znika, super ;)
OdpowiedzUsuńhaha, też zauważyłam, że tarta szybko znika :)
OdpowiedzUsuńniestety, ale jutro zrobię kolejną - gruszkową z płatkami migdałowymi. Nie ma tego złego ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. A takiej nie próbowałam :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńmyśle, ze na kruchym spodzie bylaby jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuń