Składniki:
świeże kwiaty cukinii
oliwa z oliwek
2 jajka
mąka
kwaśna śmietana
sól, pieprz
ostry żółty ser
Przygotowanie:
Kwiaty dokładnie umyjcie o osuszcie. Zróbcie ciasto naleśnikowe (musi być znacznie bardziej gęste od tradycyjnego naleśnikowego, tak by dokładnie oblepiły kwiaty). Nie podaję dokładnych proporcji, musicie sami wyczuć gęstość ciasta. Całe jajka rozbijcie z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Teraz czas na mąkę. Dodajcie tyle, by ciasto było gęste. Jeśli będzie za gęste, ratujcie się śmietaną.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. W każdy kwiat włóżcie kawałek żółtego sera. Potem obtoczcie go w cieście i smażcie na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące.
Polecam też przepis na kwiaty cukinii w maśle klarowanym.
jak bylam dzieckiem czesto jadlam tak podana cukinie na obiad :)
OdpowiedzUsuńehh, u mnie w domu tak się nie jadało, babcia preferowała tradycyjną polską kuchnię
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nigdy nie udało mi się spróbować kwiatów. Ale trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńja mam z własnego ogródka, ale wiem, że sprzedają je u Majlerta http://www.majlert.pl/
OdpowiedzUsuń