poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym - przepis

W tym sezonie na moim stole króluje cukinia. Dziś kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym. Musicie spróbować.



Składniki:
świeże kwiaty cukinii
oliwa z oliwek
2 jajka
mąka
kwaśna śmietana
sól, pieprz
ostry żółty ser



Przygotowanie:
Kwiaty dokładnie umyjcie o osuszcie. Zróbcie ciasto naleśnikowe (musi być znacznie bardziej gęste od tradycyjnego naleśnikowego, tak by dokładnie oblepiły kwiaty). Nie podaję dokładnych proporcji, musicie sami wyczuć gęstość ciasta. Całe jajka rozbijcie z 2 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Teraz czas na mąkę. Dodajcie tyle, by ciasto było gęste. Jeśli będzie za gęste, ratujcie się śmietaną. 



Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. W każdy kwiat włóżcie kawałek żółtego sera. Potem obtoczcie go w cieście i smażcie na złoty kolor.



Najlepiej smakują gorące.


Polecam też przepis na kwiaty cukinii w maśle klarowanym.


4 komentarze:

  1. jak bylam dzieckiem czesto jadlam tak podana cukinie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ehh, u mnie w domu tak się nie jadało, babcia preferowała tradycyjną polską kuchnię

    OdpowiedzUsuń
  3. Żałuję, że nigdy nie udało mi się spróbować kwiatów. Ale trzeba to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mam z własnego ogródka, ale wiem, że sprzedają je u Majlerta http://www.majlert.pl/

    OdpowiedzUsuń