Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
125 ml śmietany kremówki
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę:
4 zółtka
2 łyżki mąki ziemniaczonej
125 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
odrobinę soku z cytryny
na bezę:
4 białka
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżeczek cukru pudru
kilka gałązek rabarbaru
cukier
Przygotowanie:
Przygotujcie kruche ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia połączcie szybko z masłem startym na tarce. Cukier, śmietanę i żółtka ubijcie na gładką masę i połączcie z mąką. Szybko zaróbcie. Następnie trzymajcie w lodówce przez około 45 minut. Uwaga - z podanych składników wychodzi mi ciasto na 2 tarty. Pozostałe zamrażam.
Formę nasmarujcie masłem i wyłóżcie rozwałkowanym ciastem. Widelcem zróbcie dziurki. Podpiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Wszystkie składniki na masę zmiksujcie.
Rabarbar obierzcie, umyjcie, pokrójcie na kawałki i wrzućcie do garnka razem z cukrem na około 5 minut.
Ubijcie białka na gęstą pianę. Dodawajcie po łyżce cukru, na koniec mąkę.
Na podpieczone ciasto wyłóżcie rabarbar i zalejcie masą. Podpiekajcie w piekarniku (180 stopni) przez 15 minut. Po tym czasie wyłóżcie pianę z białek i podpiekajcie jeszcze 10-15 minut aż piana się zrumieni. Smacznego!
Polecam też tartę cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz