wtorek, 14 sierpnia 2012

Szczupak w sosie szafranowym - przepis

Szczupak jest bezkonkurencyjny. Polacy lubią sosy, a do szczupaka sos szafranowy smakuje obłędnie. Do dzieła!



Skaładniki:
średniej wielkości wyfiletowany szczupak
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny i pieprz biały
śmietana do gotowania (250 ml)
1/4 szklanki białego wina
szczypta szafranu (opakowanie)
małe cukinie z kwiatami
masło klarowane
natka pietruszki
mąka



Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlejcie odrobinę oliwy z oliwek. Szczupaka posólcie i popieprzcie czarnym pieprzem i delikatnie oprószczcie mąką. Usmażcie na złoty kolor.
Cukinie duście w klarowanym maśle - doprawcie solą, czarnym pieprzem i dorzućcie natkę pietruszki (nie krójcie jej - będzie łatwiej ją wyjąć).





Teraz czas na sos szafranowy.  Szafran namoczcie w białym winie.



Po 15 minutach zagotujcie wino z szafranem, doprawcie solą i białym pieprzem. Na koniec dodajcie śmietanę i podgrzewajcie aż zgęstnieje.  Nie doprawiam sosu szafranowego niczym innym, żeby wyeksponować smak szafranu. Szczupak w sosie szafranowym posmakuje każdemu.



Polecam też przepis na wątróbkę cielęcą w białym winie.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczupak jest pyszny, sos również, nie mieliśmy cukinii, więc zjedliśmy z sałatą. Mniam Mniam !!! :-)

    OdpowiedzUsuń