Skaładniki:
średniej wielkości wyfiletowany szczupak
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny i pieprz biały
śmietana do gotowania (250 ml)
1/4 szklanki białego wina
szczypta szafranu (opakowanie)
małe cukinie z kwiatami
masło klarowane
natka pietruszki
mąka
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlejcie odrobinę oliwy z oliwek. Szczupaka posólcie i popieprzcie czarnym pieprzem i delikatnie oprószczcie mąką. Usmażcie na złoty kolor.
Cukinie duście w klarowanym maśle - doprawcie solą, czarnym pieprzem i dorzućcie natkę pietruszki (nie krójcie jej - będzie łatwiej ją wyjąć).
Teraz czas na sos szafranowy. Szafran namoczcie w białym winie.
Po 15 minutach zagotujcie wino z szafranem, doprawcie solą i białym pieprzem. Na koniec dodajcie śmietanę i podgrzewajcie aż zgęstnieje. Nie doprawiam sosu szafranowego niczym innym, żeby wyeksponować smak szafranu. Szczupak w sosie szafranowym posmakuje każdemu.
Polecam też przepis na wątróbkę cielęcą w białym winie.
Bardzo ciekawy przepis. Dziękuję za udział w akcji:)
OdpowiedzUsuńSzczupak jest pyszny, sos również, nie mieliśmy cukinii, więc zjedliśmy z sałatą. Mniam Mniam !!! :-)
OdpowiedzUsuń