Składniki:
opakowanie ciasta fillo
4 gruszki
2 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
150 ml śmietany kremówki
2 jajka
3 łyżki cukru
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
2 płaty ciasta fillo nasmarujcie oliwą i porozkładajcie na formie do tarty również wysmarowanej tłuszczem. Gruszki obierzcie, pokrójcie i rozłóżcie na cieście. Jajka, cukier, mąkę, śmietanę, cukier, utarte migdały zmiksujcie na gładką masę. Masę wylejcie na gruszki. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Tarta gruszkowa smakuje obłędnie.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę cytrynową.
to ile tego ciasta?napisane, że opakowanie, apotem dwa płaty?jak w opakowaniu jest jeden płat
OdpowiedzUsuń