Tak, cukinie rządzą w tym sezonie. A zapiekanka z malutkich
cukinii jest po prostu fantastyczna. Zaś podana z sosem czosnkowym wprost obłędna.
Składniki:
mrożone ciasto francuskie
kilka małych (do 10 cm) cukinii
pomidor
cebula słodka
sól, pieprz
świeża mięta
przyprawy i zioła
oliwa z oliwek
żółty ser
Przygotowanie:
Formę do zapiekanki masmarujcie oliwą i wyłóżcie pierwszą
warstwą ciasta francuskiego (musi być dobrze rozmrożone). Jeszcze raz
posmarujcie oliwą. Pokrójcie pomidora i połowę cukinii. A także cebulę.
Doprawcie tak, jak lubicie: ja dałam mięte, kolendrę, sól i pieprz. Następnie
dajcie drugą warstę ciasta i oliwę. Na cisto drobno pokrójcie pozostałą część
cukinii. Przyprawcie wegług uznania. Teraz zetrzyjcie na tarce ser - ja dałam
ser parmezanopodobny ;)
Zapiekajcie około godziny w piekarniku nagrzanym do 180
stopni.
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym (wymieszane: 4 łyżki
kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, szczypiorek, roztarty ząbek czosnku, sól,
pieprz, pieprz etiopski). Rewelacyja!
Polecam też kwiaty cukinii w cieście naleśnikowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz