Składniki:
4 wątróbki cielęce
4 szalotki
sól, pieprz
oliwa
1/2 butelki białego wytrawnego wina
oregano
Przygotowanie:
Wątróbki namoczcie w zimnej wodzie. Po godzinie oczyście dokładnie z żyłek i odsączcie.
W rondelku przygotujcie sos: wino, oregano zacznijcie podgrzewać. Na patelni rozgrzejcie oliwe. Obsmażajcie wątróbki po 4 minuty z każdej strony (popieprzcie, sól dajcie na końcu, żeby wątróbka nie zrobiła się twarda). Na koniec dorzućcie drobno pokrojoną szalotkę. Całą zawartość patelni przenieście do rondelka z winem. Duście tak długo, aż sos nieco zgęstnieje.
Wątróbka cielęca smakuje znakomicie. Nie potrafię tego smaku porównać z niczym innym.
Polecam też przepis na wołowinę z kurkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz