Rukola to moja ulubiona sałata. Przygotowałam ją w trochę
nietypowy sposób - smażoną w cieście. Smakuje obłędnie - zapewniam!
Składniki:
rukola - większe listki (małe nie będą się nadawać)
2 jajka
mąka
śmietana
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przyprawy (ja użyłam naprawdę niewielkiej ilości mieszanki:
mięta, szałwia, bazylia, tymianek, oregano).
Przygotowanie:
Jajka zmiksujcie ze śmietaną (2 łyżki kwaśnej śmietany) i
zagęścicie mąką. Ciasto musi być dość gęste. Dużo bardziej gęste niż na
naleśniki. Dodajcie przyprawy, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Obtaczajcie w ceście
listki rukoli i obsmażajcie na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco. To
wspaniała przekąska!
Nigdy bym nie wpadła na pomysł, żeby liście smażyć w cieście:) Super!
OdpowiedzUsuńsmak jest zaskakująco znakomity
OdpowiedzUsuń