Składniki:
4 malutkie cukinie (do 10 cm długości)
parmezan
pieprz biały i czarny
sok z całej cytryny
sok z limonki
oliwa z oliwek
garść rukoli
opcjonalnie kurki
Przygotowanie:
Cukinie pokrójcie na bardzo cienkie plasterki (jak się uda - żeby prześwitywały). Zalejcie sokiem z cytryny i odstawcie na 1/2 godziny. Rukolę umyjcie, osuszcie i wyłóżcie nią dno talerzyka. Na ruloli ułóżcie plasterki cukini oraz plasterki równie cienko pokrojonego parmezanu. Z oliwy, soku z limonki i szczypty soli przygotujcie dressing. Polejcie nim carpaccio. Na wierzch dodajcie jeszcze odrobinę pieprzu i jeszcze raz polejcie oliwą. Opcjonalnie można posypać cienko pokrojonymi kurkami. Smacznego!
Polecam przepis na kwiaty cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz