środa, 15 sierpnia 2012

Nalewka z porzeczek - jak zrobić

Nie przepadam za porzeczkami, ale pomysł zrobienia nalewki z białych porzeczek wydawał mi się słuszny. Białe porzeczki są idealne na nalewki. Zaczynajmy:



Składniki
1 kg białych porzeczek
2/4 litra wódki
1/2 kg cukru
laska wanilii



Przygotowanie:
Porzeczki opłuczcie, usuńcie szypułki. Wrzućcie do słoja i zasypcie cukrem. Po 2 tygodniach zalejcie wódką. Po pół roku przecedźcie i przelejcie do butelki. Dodajcie laskę wanilii. Po miesiącu będzie gotowa. Polecam - jej smak jest zaskakujący. Słodko-wytrawny będzie dobrze komponował się z wieloma potrawami i deserami.




Proponuję do nalewki szczupaka z sosie szafranowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz