Kocham śliwki. Babeczki ze śliwkami na kruchym spodzie z serkiem rmascarpone i bezową pianką są obłędne.
Składniki:
kilka śliwek
kruche ciasto
małe opakowanie serka mascarpone
2 jajka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru
masło
Foremki wysmarujcie masłem (ja mam ceramiczne, więc
dodatkowo posypuję tartą bułką, żeby ciasto nie przywierało). Rozwałkujcie cienko kruche ciasto i wyłóżcie nim foremki.
Mascarpone ubijcie z żółtkami i łyżką mąki pszennej. Dodałam
odrobinę wanilii do smaku. Białka ubijcie na pianę. Pod koniec dodajcie mąkę
ziemniaczaną i cukier.
Na kruche ciasto wyłóżcie masę z serka mascarpone. Śliwki
przekrójcie na pół i udekorujcie babeczki.
Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15
min. Po tym czasie na babeczki wyłóżcie pianę z białek. Zapiekajcie jeszcze 20
min. Ostatnie 10 minut pieczcie babeczki w temperaturze 200 stopni.
Smakowite te Twoje maleństwa! :-)
OdpowiedzUsuń