piątek, 21 września 2012

Babeczki ze śliwkami - przepis






Kocham śliwki. Babeczki ze śliwkami na kruchym spodzie z serkiem rmascarpone i bezową pianką są obłędne.


Składniki:
kilka śliwek
kruche ciasto
małe opakowanie serka mascarpone
2 jajka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru
masło




Foremki wysmarujcie masłem (ja mam ceramiczne, więc dodatkowo posypuję tartą bułką, żeby ciasto nie przywierało). Rozwałkujcie cienko kruche ciasto i wyłóżcie nim foremki.
Mascarpone ubijcie z żółtkami i łyżką mąki pszennej. Dodałam odrobinę wanilii do smaku. Białka ubijcie na pianę. Pod koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną i cukier.

Na kruche ciasto wyłóżcie masę z serka mascarpone. Śliwki przekrójcie na pół i udekorujcie babeczki.

Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Po tym czasie na babeczki wyłóżcie pianę z białek. Zapiekajcie jeszcze 20 min. Ostatnie 10 minut pieczcie babeczki w temperaturze 200 stopni. 

1 komentarz: