Składniki:
zakwas (minimum 3 łyżki)
1/2 kg mąki (mogą być mieszane, ale musi być żytnia)
szklanka wody gazowanej
szklanka wody niegazowanej (ciepłej)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
otręby, pestki, płatki owsiane - co kto lubi
masło
oliwa lub olej
Przygotowanie:
Mąkę (ja dałam mąkę żytnią razową i mąkę orkiszową) wymieszajcie z zakwasem i wodą. Odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz (zakwas w lodówce wytrzymuje 2 tygodnie).
Dodajcie cukier, sól i dodatki - pamiętajcie, że im więcej nasionek i płatków- tym chleb cięższy - proponuję więc dać nie więcej niż szklankę na pierwszy raz.
Przełóżcie ciasto do 2 foremek keksowych wcześniej nasmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Przykryjcie ściereczką i odczekajcie 12 h. Nasmarujcie wierzch olejem, żeby zrobiła się ładna skórka. Po tym czasie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 h 15 min.
Taki chleb wytrzymuje około tygodnia.
Polecam też przepis na tartę z botwiną.
na zakwasie najlepszy
OdpowiedzUsuń