wtorek, 4 września 2012

Cukinia w cieście naleśnikowym - jak zrobić

Znów cukinia? Tak, i pewnie jeszcze do końca września cukinia będzie królować na moim stole. Tym razem smażona w cieście naleśnikowym.





Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 jajka
mąka
mleko



Przygotowanie:
Cukinię obierzcie. Usuńcie nasiona. Pokrójcie na dość małe kawałki, żeby się cała dobrze usmażyła.
Przygotujcie ciasto naleśnikowe. Jajka ubijcie z odrobiną mleka. Dodajcie tyle mąki, tak żeby było trochę bardziej gęste niż na klasyczne ciasto na naleśniki. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie do ciasta  2 łyżki oliwy.



Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Cukinie obtaczajcie w cieście i smażcie na złoto z każdej strony. Po około 1,5-2 minutay na każdą stronę. Smażona cukinia w cieście naleśnikowym smakuje świetnie.



Polecam też przepis na smażoną rukolę.



3 komentarze:

  1. cukinia nie może się znudzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. coś w tym jest, bardzo wdzięczna do gotowania jest cukinia i można ją robić na 1000 sposobów.

    OdpowiedzUsuń