1 średniej wielkości cukinia
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 jajka
mąka
mleko
Przygotowanie:
Cukinię obierzcie. Usuńcie nasiona. Pokrójcie na dość małe kawałki, żeby się cała dobrze usmażyła.
Przygotujcie ciasto naleśnikowe. Jajka ubijcie z odrobiną mleka. Dodajcie tyle mąki, tak żeby było trochę bardziej gęste niż na klasyczne ciasto na naleśniki. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie do ciasta 2 łyżki oliwy.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Cukinie obtaczajcie w cieście i smażcie na złoto z każdej strony. Po około 1,5-2 minutay na każdą stronę. Smażona cukinia w cieście naleśnikowym smakuje świetnie.
Polecam też przepis na smażoną rukolę.
i pyszne podjadanie:)
OdpowiedzUsuńcukinia nie może się znudzić!
OdpowiedzUsuńcoś w tym jest, bardzo wdzięczna do gotowania jest cukinia i można ją robić na 1000 sposobów.
OdpowiedzUsuń