Przepadam za bazylią. Pesto mogłabym jeść niemal codziennie.
Jak zrobić świeże pesto z polskich składników? Nic prostszego.
Składniki:
pęczek bazylii
garść migdałów
oliwa z oliwek
pieprz
odrobina parmezanu
Przygotowanie:
Bazylię dokładnie umyjcie i osuszcie. Ja do pesto
wykorzystuję jedynie listki. Łodygi bazylii mogą być łykowate. Przekładam
listki bazylii do blendera, zalewam odrobiną oliwy i miksuję.
Dodaję migdały (zamiast orzeszków piniowych), pieprz i
parmezan (ilość według uznania, dla podbicia smaku) i jeszcze trochę oliwy
(trzeba kontrolować ilość, żeby pesto nie było za gęste).
Pesto podałam z makaronem radziwiłłowskim (z 20 jajek od
zielononóżek, bez dodatku wody) i posypałam tartym parmezanem. Pesto domowej roboty
jest obłędnie dobre.
Polecam też przepis na makaron z sosem z rukoli i serkiem mascarpone.
Domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)