Sezon na cukinię powoli dobiega końca. Duszona a następnie
zapiekana cukinia zachwyci każdego.
Składniki
średniej wielkości cukinia
2 łyżeczki zupy miso (w postaci pasty) - zamiast soli
2 łyżki suszonych warzyw zamiast kostki bulionowej
oliwa z oliwek
tarta bułka
ocet balsamiczny
pieprz czerwony
kurkuma
pieprz czarny
trawa cytrynowa
kolendra świeża lub suszona
nasiona kolendry
czarnuszka
mięta
pestki dyni
pestki słonecznika
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na drobne kawałki i podsmażcie w rondlu na
oliwie. Jak cukinia wyraźnie zmięknie dodajcie miso. Pastę miso wcześniej
rozmieszajcie w szklance ciepłej wody. Dodajcie zioła, przyprawy, pestki i
czosnek. Duście około 20 minut. Na koniec dodajcie 2 łyżki octu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz