1 mała dynia
garść płatków migdałowych
garść pestek z dyni
wiórki kokosowe
rodzynki
2 marchewki
mięta
2 goździki
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
szczypta trawy cytrynowej (zmielonej)
kwiat gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta szafranu
kwaśna śmietana
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dynię i marchewkę pokrójcie, zalejcie wodą i gotujcie około 20 minut. Dodajcie przyprawy (zostawcie tylko śmietanę, rodzynki i połowę płatków migdałowych). Gotujcie jeszcze przez 20 minut. Zmiksujcie. Zupę dyniową podajcie przybraną kwaśną śmietaną i płatkami migdałowymi. Jest obłędna - słodka, choć bez cukru.
Polecam też przepis na szczupaka w sosie szafranowym.
Apetycznie. Ciekawe czy by mi zasmakowała ;)
OdpowiedzUsuńmoja kuzynka przyrządza taką samą, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńwarto zrobić, bo jest dość prosta. Najgorsze to pokrojenie dyni - dalej robi się sama ;)
OdpowiedzUsuń