poniedziałek, 3 września 2012

Cukinia z pomidorami, anchois na cieście fillo - przepis




Co jeszcze można zrobić z cukinii? Znakomite zapiekanki. Dobrze doprawioną cukinię mogłabym jeść codziennie.


Składniki:
ciasto fillo
1 średniej wielkości cukinia
3/4 kg pomidorów
2 szalotki
3 ząbki czosnku
kilka anchois
sól, pieprz
przyprawy (takie, jakie lubicie)
oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Pomidory obierzcie ze skórki (wystarczy sparzyć gorącą wodą) i pokrójcie w drobną kostkę.



Przełóżcie na cedzak, żeby odsączyć wodę. Cukinię zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Podsmażcie na oliwie wraz z drobno pokrojonymi szalotkami (około 15 minut).  Przyprawcie solą, pieprzem. Ja dodatkowo dałam harissę, czosnek niedźwiedzi, curry, szałwię, bazylię i oregano.



Do pomidorów dodajcie sól i wyciśnięty czosnek. Ciasto fillo pokrójcie na kwadraty. Dobrze nasmarujcie oliwą. Układajcie na blachę. Na ciasto fillo wykładajcie najpierw cukinię, potem pomidory. Na wierzch układajcie anchois.
Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i pieczcie jeszcze przez 20 minut.



Takie minizapiekanki smakują znakomicie i na ciepło i na zimno.



Polecam przepis na nalewkę dyniową.

2 komentarze:

  1. Ah te ciasto filo. W UK często je kupowałam, ale w PL jeszcze nie spotkałam. A wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna kupić w Bomi - jesli jeszcze te sklepy sa otwarte. W Warszawie znam miejsce na Saskiej Kepie.

    OdpowiedzUsuń