Zupę cukiniową można robić na wiele sposobów. Ja dodałam do
niej ziemniaki i anchois. Wyszła rewelacyjna - w dwóch wariantach: zwykłej zypy
z cukinii i kremowej zupy cukiniowej. A Wy jaką wolicie?
Składniki:
1/2 dużej cukinii
4 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
4 anchois
4 pomidory suszone
suszone warzywa
nasiona słonecznika
pieprz, sól
liść laurowy
zioła: mięta, tymianek, oregano
kilka listków świeżej bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sos balsamiczny
Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie i usuńcie nasiona. Posólcie i odlejcie
wodę. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie cukinię, drobno pokrojone
ziemniaki, czosnek, zioła (oprócz bazylii), nasiona słonecznika, anchois (dałam
zamiast soli), suszone warzywa (używam zamiast kostek rosołowych dla
wzmocnienia smaku), suszone pomidory. Na koniec podlejcie całość oliwą (4-5
łyżek). Gotujcie tak długo aż wszystkie warzywa zmiękną.
Na koniec dodajcie
kilka pomidorków koktajlowych (dostałam z ogródka od mamy mojej koleżanki -
obłednie aromatyczne). Teraz czas na świeżą bazylię.
Możecie też wszystko zmiksować. Taką wersję na talerzu
podlałam dodatkowo oliwą i sosem balsamicznym o zapachu białych trufli. Nie
żałowałam go, ale smak - obłedny.
Polecam też przepis na prostą zapiekankę z cukinii.
Ciekawe zestawienie smaków. Na pewno warto spróbować :)
OdpowiedzUsuń