czwartek, 6 września 2012

Faszerowane kalmary - jak zrobić

Kalmary są wdzięczną bazą dla wielu potraw. Faszerowane kalmary to dopiero pole do popisu. Dziś nadziane krewetkami w sosie oliwkowym.



Składniki:

kilka "tuszek" z kalmarów
1 kg krewetek koktajlowych
duży słoik zielonych oliwek bez pestek
sól, pieprz
puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
oliwa z oliwek
oregano
cząber
rozmaryn
tymianek
1/2 szklanki białego wina

Przygotowanie:
3/4 oliwek wraz z zalewą wrzućcie do rondla, dodajcie 3/4 pomidorów z puszki, przyprawy i duście na wolnym ogniu.
Pozostałe oliwki drobno posiekajcie. Wymieszajcie z krewetkami (wcześniej rozmrożonymi) i pozostałą częścią pomidorów. Dodajcie odrobinę oliwy (2-3 łyżki) i przyprawcie - ja dałam tylko sól i pieprz, tak żeby aromat ziół pochodził z sosu. Powstałą masą nadziewajcie kalmary. Żeby masa nie wypadała końcówkę kalmara zepnijcie wykałaczką. Możecie też ponacinać kalmary  - tak jak czasami nacina się kiełbaski - uważając, żeby nie przeciąć skórki. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Obsmażcie kalmary na złoty kolor z każdej strony. Przełóżcie do rondla i duście przez około godzinę. Wino wlejcie na patelnię po smażeniu kalmarów i powstały sos przelejcie do rondla. Na drugi dzień kalmary smakują jeszcze lepiej. Możecie wymyślać własne nadzienia. Ja już się zastanawiam nad kolejnym.



Polecam też przepis na tartę z kaszą gryczaną.

2 komentarze:

  1. Też chciałam wypróbować nafaszerować taką kalmarową tubę, ale w naszym rybnym jest tylko mrożona... A Twoja? Świeża, czy po przejściach termicznych? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja po przejściach termicznych, dlatego robię mocno ziołowy sos...

    OdpowiedzUsuń