Składniki:
na kruche ciasto
kostka masła
2 szklanki mąki krupczatki
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
kwaśna smietana
na masę:
1 kg mielonego sera
3/4 szklanki cukru
7 jajek
rodzynki
laska wanilii
4 łyżki kaszy manny
1/2 kostki masła
skórka z cytryny
opcjonalnie owoce lub dżem
Przygotowanie:
Zróbcie kruche ciasto: zimne masło połączcie szybko z mąką (ja siekam nożem). Żółtka ubijcie ze śmietaną (3-4 łyżki) i cukrem i dodajcie do mąki i masła. Jeśli całość będzie za sucha - dodajcie jeszcze odrobinę śmietany. Po uzyskaniu gładkiej masy podzielcie ciasto na 2 części. Jedną schowajcie do zamrażalnika (będzie na kolejny sernik lub tartę) a drugą część do lodówki.
Jajak i cukier ubijcie na gładką masę. Dodajcie masło i ser. Na koniec dodajcie rodzynki (wcześniej moczę je w rumie), wanilię (wystarczy laskę wanilii przekroić na pół i nożem wyskrobać aromatyczną zawartość, "puste" laski wanilii wrzucam do słoiczka z cukrem i po jakimś czasie mam domowej roboty cukier waniliowy), świeżo otartą skórkę z cytyrny i kaszę mannę.
Tortownicę wyłóżcie kruchym ciastem z lodówki. Nakłujcie widelcem. Na ciasto latem rozkładam owoce, zimą cienką warstwę dżemu. Teraz wystarczy wylać masę serową. Sernik pieczcie w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Smacznego
Polecam też przepis na tartę cytrynową.
ale z malinami to już nie jest taki zwyczajny sernik :-)
OdpowiedzUsuńale malin nie tak wiele ;)
OdpowiedzUsuń