Sezon na dynie rozpoczęty. Zupy dyniowe należą do moich ulubionych - i te słodkie i na ostro. Tym razem zupa dyniowa o delikatnie ostrym smaku.
Składniki:
1 kg dyni
1/2 małej cukinii
2 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
listek laurowy
pieprz etiopski
suszone warzywa (lub kostka rosołowa)
sos sojowy
2 ząbki czosnku
garść pestek słonecznika
płatki migdałowe
jogurt
oliwa z oliwek
sos z octu balsamicznego
3 ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki
Przygotowanie:
Dynię oczyśćcie i pokrójcie na małe kawałki (ja miałam odmianę, której nie trzeba obierać). Cukinię pokrójcie ze skórką. W rondlu rozgrzejcie oliwę. Podsmażajcie dynię - około 10 minut. Dodajcie cukinię i pokrojony czosnek i podsmażajcie jeszcze przez około 5 min. Po tym czasie dodajcie wodę, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz etiopski, suszone warzywa. Po około 20 minutach zmiksujcie wszystko na gładką masę. Na koniec doprawcie sosem sojowym (zamiast soli), dodajcie pestki słonecznika i pokrojone w kostki ziemniaki.
Na talerzach udekorujcie jogurtem, sosem balsamicznym i płatkami migdałowymi. Zupa dyniowa jest cudownie kremowa i wdzięczna, by nadać jej smak taki, jaki lubimy.
Polecam też przepis na dyniówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz