Składniki:
1/2 kg jarzębiny
pojemniczek malin
cukier
litr wódki
Przygotowanie:
Jarzębinę umyjcie. Na 24 godziny włóżcie do zamrażalnika. Po tym czasie zasypcie cukrem i odstawcie na tydzień. Po tygodniu dodajcie wódkę. Maliny w osobnym słoju zasypcie cukrem (tak jakbyście robili sok). Po tygodniu połączcie z jarzębiną. Po 2 miesiącach zlejcie i odfiltrujcie alkohol. Jarzębinówka jest wspaniała - z czasem nabiera bardziej wyrazistego smaku. Właśnie nastawiłam nową nalewkę. Tymczasem pozostała mi z 2006 roku ;)
Polecam też przepis na dyniówkę.
Mam pytanie. Czy jarzębinę po wyjęciu z zamrażalrki blanszujemy lub odstawiamy na jakiś czas czy od razu zasypujesz cukrem?Podobno zblanszowane lepiej oddają aromat , sok, etc...
OdpowiedzUsuńja nie blanszuję, ale jak będę robić w tym roku, to spróbuję tak zrobić - będę miała porównanie
Usuń