środa, 19 września 2012

Nalewka jarzębinowa - jak zrobić

Nalewka z jarzębiny ma niepowtarzalny aromat. Dodałam trochę malin i wyszło coś obłędnego.





Składniki:
1/2 kg jarzębiny
pojemniczek malin
cukier
litr wódki



Przygotowanie:
Jarzębinę umyjcie. Na 24 godziny włóżcie do zamrażalnika. Po tym czasie zasypcie cukrem i odstawcie na tydzień. Po tygodniu dodajcie wódkę. Maliny w osobnym słoju zasypcie cukrem (tak jakbyście robili sok). Po tygodniu połączcie z jarzębiną. Po 2 miesiącach zlejcie i odfiltrujcie alkohol. Jarzębinówka jest wspaniała - z czasem nabiera bardziej wyrazistego smaku. Właśnie nastawiłam nową nalewkę. Tymczasem pozostała mi z 2006 roku ;)



Polecam też przepis na dyniówkę.

2 komentarze:

  1. Mam pytanie. Czy jarzębinę po wyjęciu z zamrażalrki blanszujemy lub odstawiamy na jakiś czas czy od razu zasypujesz cukrem?Podobno zblanszowane lepiej oddają aromat , sok, etc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie blanszuję, ale jak będę robić w tym roku, to spróbuję tak zrobić - będę miała porównanie

      Usuń