Ciasto fillo, filo lub philo należy do moich ulubionych. I na słodko, i w wersji wytrawnej ciasto fillo smakuje mi pod każdą postacią.
Składniki:
ciasto fillo
woda różana
rodzynki (garść)
koniak (kieliszek)
miód
obrane jabłko
sękacz
oliwa
posiekane pistacje
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Rodzynki namoczcie w koniaku (około 1 h). Formę do pieczenia wysmarujcie oliwą. Przygotujcie 2-3 płatki ciasta i wyłóżcie nimi formę. Posmarujcie oliwą. Nałóżcie warstwę rodzynek, plasterków z jabłek, pokruszonego sękacza. Polejcie wodą różaną (kilka kropli), odrobiną koniaku (w których moczyły się rodzynki). Na wierzch dajcie miód. Znów weźcie 2-3 płatki ciasta, połóżcie na nadzieniu, posmarujcie oliwą i nałóżcie nową warstwę nadzienia. Czynność powtórzcie 2-3 razy - do wyczerpania nadzienia. Na wierzch dajcie warstwę 2-3 płatków ciasta. Posmarujcie oliwą, posypcie cukrem brązowym i pistacjami. Pieczcie przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec zwiększcie temp. do 200 stopni, tak by ciasto się zrumieniło. Fillo z rodzynkami - rewelacja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz