Kocham kasztany. Nadają niepowtarzalny aromat każdej potrawie. Tym razem wykorzystałam je do ciasta kasztanowego.
Składniki:
puszka (450 g) niesłodzonego puree z kasztanów
3 jajka
150 g cukru
25 g masła
herbatniki na spód (ja użyłam pokruszonego sękacza)
ekstrakt waniliowy albo laska wanilii
Przygotowanie:
Puree z kasztanów podgrzejcie lekko w rondlu. Następnie do puree z kasztanów dodajcie masło i cynamon. Wymieszajcie. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno. Żółtka ubijajcie tak długo aż zrobią się puszyste i zacznijcie stopniowo dodawać do nich cukier. Do żótek dodajcie puree i wymieszajcie. Na koniec delikatnie połącie masę z ubitymi białkami. Formę do ciasta nasmarujcie masłem i wyłóżcie herbatnikmi. Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wyjmijcie z formy jeszcze ciepłe.
Ciasto kasztanowe jest wilgotne i aromatyczne. Pyszne!
Polecam też przepis na tartę cytrynową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz